Hetgeen wat je als paardeneigenaar hoopt te voorkomen, maar soms toch opeens om de hoek komt kijken: blessures. Soms klein, soms groot, maar altijd vervelend. Niet alleen omdat de trainingen met jouw paard opeens stil komen te vallen en jouw hobby dus voor een deel on hold gaat, maar ook omdat jouw maatje niet in orde is en dat aan je hart gaat. Al met al: een bron van stress. Hoe kom jij die periode nou het beste door?
Blessures zijn letterlijk slopend
Kreeg je van de dierenarts maar direct bij het eerste pijntje een uitdraai van de kwaal en de directe handleiding om het te laten genezen. Helaas gaat er vaak een lang proces aan diagnostiek aan vooraf en kan het even duren voordat je weet wat er aan de hand is en of en hoe je dat het beste kunt gaan oplossen. De blessure is daarmee niet alleen slopend voor jouw paard, maar ook voor jou. Het geeft je toch een hoop zorgen, het kost je soms veel geld en het gaat soms zelfs gepaard met meerdere keren per dag naar stal om jouw paard van medicatie te voorzien of te laten stappen aan de hand. Geen wonder dat je daar een beetje opgebrand van raakt, zeker als de blessure een flinke tijd aanhoudt.
De handleiding om die blessuretijd door te komen
Om die stress bij jezelf in ieder geval zo laag mogelijk te houden is hier de handleiding om die ellenlange blessures bij jouw paard door te komen zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat.
1. Acceptatie is de basis
Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de situatie is nou eenmaal zo en je zult het moeten accepteren. Je kunt niets aan veranderen aan het verleden en de blessure is er nou eenmaal. Dat betekent dat je het moet accepteren dat jouw paard dit nu heeft en dat de komende periode er anders uit gaat zien dan je wellicht in gedachten had. Probeer je daar niet druk om te maken; het is nou eenmaal zo. Door er voor te kiezen om je niet druk te maken over de dingen waar je geen impact op hebt, maak je je in ieder geval geen extra onnodige zorgen.
2. Focus op de dingen waar je wel wat aan kunt doen
Dat brengt ons ook gelijk op het tweede punt. Laat de dingen los waar je geen invloed op hebt, maar focus je juist op de dingen waar je wel invloed op hebt. En dat is in dit geval adequate zorg bieden aan jouw dier. Bel de dierenarts wanneer nodig, dien de benodigde medicatie toe en optimaliseer het management bij de blessure. Geen zorgen maken, maar actie ondernemen!
3. Geniet van de dingen die je wel kunt doen
Wanneer jouw paard een hele tijd niks mag zullen jouw dagelijkse bezigheden met jouw paard misschien wel flink stil vallen. Waar je meerdere keren per week in de bak trainde of op buitenrit ging, kom je nu misschien niet verder dan de stal en de paddock. Blijf alleen niet hangen bij de dingen die je niet meer kunt, want dat is per definitie niet helpend. Tuurlijk mag je ervan balen en het rot vinden, maar laat die emoties er even zijn en probeer ze dan ook los te laten. Op die manier kun je proberen te gaan genieten van de dingen die nog wel kunnen. Lange poetsbeurten, clickertraining in stal, een snuffelmat vol lekkers maken, een massage met een massageapparaat of de staart van jouw paard van top tot teen wassen; soms kan er toch nog een hele hoop. En misschien zelfs dingen waar je voorheen niet eerder bij stilgestaan had of waar je normaal de tijd niet voor nam. Die quality time kan jouw band met jouw paard nog veel intenser maken.
4. Blijf positief
Hoe meer positieve gedachten jij hebt, hoe beter jij je voelt. Zo werken onze hersenen nou eenmaal. Dat betekend ook dat wanneer jij jezelf onderdompelt in negatieve gedachten en doemscenario’s dat je je automatisch minder goed gaat voelen. Jouw energielevel daalt drastisch en je zit minder goed in jouw vel. Probeer dus zoveel mogelijk positief te blijven denken tijdens de hele periode, hoe lastig dat soms ook gaat zijn. Door de situatie te accepteren en te genieten van wat wel kan geef je jezelf de ruimte om je bezig te houden met de positieve kanten. Je zult zien dat je op deze manier de blessure niet sneller laat verlopen, maar je maakt het voor jezelf wel een stuk gemakkelijker verdraagzaam en lijkt de tijd toch een stuk sneller te gaan.
5. Schakel hulp in waar nodig
Als de zorg voor jou erg pittig wordt, schroom dan niet om op tijd hulp in te schakelen. Vaak zijn er wel lieve stalgenoten die een medicatieronde willen overnemen zodat je een keer minder op en neer hoeft te rijden of kun je met jouw staleigenaar regelen dat je (dan al niet tegen betaling) wat zorgtaken extra uitbesteed tijdens de revalidatie. En wanneer dat niet mogelijk is zijn er ook nog revalidatie stallen als optie mogelijk. Kijk naar jouw opties voor hulp als je dat nodig hebt.
Wat te doen als je er toch helemaal doorheen zit?
Het kan zijn dat die blessure je inmiddels aardig gesloopt heeft. Meerdere keren per dag naar stal gaan, de zorgen of jouw paard überhaupt beter gaat worden en de stijgende dierenarts rekeningen kunnen toch hun tol gaan eisen. Daarnaast heb je ook nog jouw drukke baan, jouw huishouden die je moet onderhouden en soms een gezin waar je voor moet zorgen. Het is gewoon allemaal heel erg veel.
Weet dan in ieder geval dat je niet alleen bent. Meer dan eens komt het voor dat een paardeneigenaar met de handen in het haar zit omdat hij of zij er zelf aan onderdoor gaat en niet meer kan genieten van de hobby. Schaam je daar alsjeblieft niet voor, want het is gewoon pittig en jouw gevoel daarover mag er gewoon zijn. Het kan dan helpen om te praten met lotgenoten of met iemand die een luisterend oor kan bieden. Ook is het belangrijk om de bovenstaande tips zo goed mogelijk te blijven volgen.
With The Rider In Mind
Toch kan het uiteindelijk allemaal echt te veel worden voor je. Mocht je het gevoel hebben dat jouw gezondheid in het geding komt door alle stress of je staat op het punt om lastige keuzes te maken over het aanhouden van jouw paard; vraag dan hulp. With The Rider In Mind is speciaal voor paardeneigenaren als jou in het leven geroepen. Met fijne één op één coaching sessies kun je orde in de chaos scheppen en leren kijken naar de toekomst waarbij je behapbare doelen voor jezelf stelt. Je wordt geholpen om weer beter in je vel te komen zitten en de balans in het leven terug te vinden. Ook is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de With The Rider In Mind Academy: een online traject waarin jij leert om jezelf te helpen aan de juiste balans in jouw leven, ook met de blessure van jouw paard. Kies voor jouw eigen gezondheid en kies voor de hulp die jij nodig hebt.