Pas op voor overspannenheid: een burn-out bij ruiters

15-08-2022 | Informatief

Als je weet dat 1 op de 5 mensen uit de beroepsbevolking kampt met een burn-out of klachten die daaraan relateren, is het ook helemaal niet zo gek dat daar een hoop ruiters onder vallen.

Wat is een burn-out?

Kort gezegd heb je een burn-out als je een half jaar of langer overspannenheidsklachten ervaart. Dit kan bestaan uit een combinatie van extreme vermoeidheid, een slechte nachtrust, weinig concentratie, prikkelbaarheid en niet tegen drukte of lawaai kunnen. Ook kun je het herkennen aan overmatig piekeren, snel emotioneel zijn en het hebben van een gejaagd gevoel. Vaak heb je het gevoel dat het allemaal echt niet meer lukt en je ook niet meer uit het dal kan komen waar je in zit. Je bent futloos en niets kan je nog energie geven. Wanneer je korter dan 6 maanden last hebt van deze klachten spreken ze van overspannenheid.

Oorzaken van een burn-out

Er zijn een aantal zaken die kunnen bijdragen aan een burn-out. Vaak gaat dit heel geleidelijk en het komt eigenlijk altijd voort uit langdurige spanning of stress. De meest bekende daarvan is de werkstress en dit is ook vaak het eerste waar men aan denkt als iemand spreekt over een burn-out. Toch zijn er veel meer oorzaken waardoor je een burn-out kunt oplopen. Jouw leefomstandigheden kunnen bijvoorbeeld enorm van invloed zijn. Denk aan geldzorgen of de stress die de huidige huizenmarkt met zich meebrengt, maar ook mantelzorg naast jouw baan of zorgen om de gezondheid van jouw familieleden of (huis)dieren.

Daarnaast zijn er verschillende persoonlijke eigenschappen die de kans op een burn-out verhogen. Denk aan perfectionisme of onzekerheid. Ook een persoonlijk ziektebeeld of sociale druk zijn zaken die een burn-out kunnen aanwakkeren. Druk vanuit de omgeving is dan ook een belangrijke factor en de reden dat mensen op een steeds jongere leeftijd een burn-out oplopen. Een burn-out wordt namelijk zelfs bij kinderen vastgesteld.

Wie krijgt er een burn-out?

Een burn-out komt steeds meer voor, zeker bij de jong volwassenen, maar het is iets van alle leeftijden. Statistisch gezien komt een burn-out veel vaker voor bij vrouwen. Waarom dit precies zo is, is nog niet volledig te verklaren, maar er zijn wel veel aannames gedaan die het voor een groot deel weten te verklaren. Vrouwen gaan namelijk anders om met emoties en stress dan mannen. Over het algemeen uiten vrouwen emoties sneller. Wanneer stress toeneemt zijn er dus meer vrouwen die hiermee naar de huisarts gaan. De vrouwen krijgen dan de diagnose van overspannenheid of een burn-out, terwijl mannen dit vaker opkroppen tot het op een andere manier tot uiting brengen. Het is dus niet bewezen dat vrouwen vaker een burn-out hebben, maar wel vaker gediagnostiseerd worden ermee.

 

Waarom bij ruiters?

Er is natuurlijk ook nooit een onderzoek gedaan naar hoeveel ruiters er echt kampen met overspannenheidsklachten of daadwerkelijk gediagnostiseerd zijn met een burn-out. Toch is het iets wat je regelmatig tegenkomt. Genoeg redenen dus om daar wat meer verdieping in te zoeken.

Onder paardeneigenaren en ruiters zitten gewoon veel vrouwen, dat is een gegeven. Het is een grote groep mensen en statistisch is het dus ook niet gek dat er onder die hele groep mensen ook personen zitten met overspannenheidsklachten of een burn-out. Toch lijken de statistieken niet alleen de achterliggende reden te zijn en wanneer je er nuchter naar kijkt is het allemaal niet gek: mensen met paarden hebben een enorme verantwoordelijkheid voor een dier. De dagelijkse verzorging is heerlijk, maar komt met de nodige ups en downs. Dit moet allemaal opgevangen worden naast een drukke baan, gezinsleven en eventuele andere hobby’s en sociale verplichtingen. Het leven is voor de meeste mensen al vol, maar met een paard komt daar dus nog een soort parttime baan náást jouw fulltime baan bij. Alle ballen dan hoog proberen te houden is gewoon ingewikkeld met mogelijk stress tot gevolg.

Dan maar geen paarden meer houden?

Gelukkig is dat wel erg voorbarig gesproken. Paardenmensen hebben een voorliefde voor deze dieren en eenmaal met het virus besmet, kom je er ook niet meer vanaf. Het rijden, maar ook het bezig zijn met de dieren is niet alleen een hobby, maar vaak echt een levensstijl en ook hetgeen waar deze mensen het meest gelukkig van worden. Dat moet je juist niet afpakken!

Paarden zijn ontzettend behulpzaam voor de mentale en fysieke gezondheid van de mens. Het is een uitlaatklep en een uitstekende manier om te ontspannen. Verder ben je met een paard veel buiten en in beweging. Dé manieren om jouw lijf en hoofd gezond te houden.

De juiste balans vinden

Toch moet je wel iets met de klachten die je ervaart. Want altijd maar moe zijn, helemaal opgebrand zijn na je werk, dan niet tot nauwelijks nog de puf hebben om het eten te koken en naar stal te gaan; dat is niet gezond. Het is de kunst om op zoek te gaan naar de juiste balans in je leven zodat je de dingen kunt doen die je graag wilt doen én de dingen kunt doen die je moet doen zonder dat je daar jezelf volledig mee opbrandt.

Die balans vinden is alleen wel het lastigste van dit hele aspect, want dat is vaak hetgeen wat niet meer lukt. Het huishouden, het werk, de kinderen, jouw paard, de mantelzorg en de dagelijkse wandelingen met de hond; het is gewoon erg veel allemaal en het meeste valt niet zo één, twee, drie uit de agenda te gooien.

 

With The Rider In Mind

Als je dit ervaart, weet dan dat jij niet de enige bent. With The Rider In Mind is speciaal voor jou en alle andere paardeneigenaren, die in ditzelfde schuitje zitten, in het leven geroepen.

Coaching kan namelijk hét hulpmiddel zijn om het leven weer op de rit te krijgen. Je gaat op onderzoek naar hoe jij je nu voelt en hoe jij jouw toekomstbeeld eruit wilt laten zien. Je krijgt hulp om doelen te stellen en deze ook daadwerkelijk waar te maken zodat jij op zoek kan gaan naar de rust en ontspanning die je nodig hebt. Wanneer je die ruimte voor jezelf kan creëren, geeft dat de mogelijkheid om weer te gaan genieten van de leuke dingen in het leven en weer de ontspanning te vinden op stal die je nodig hebt.

Voel jij je vaak moe, opgebrand, heb je weinig fut om naar stal te gaan of denk je er zelfs aan om jouw paard te verkopen voor jouw eigen gezondheid? Dan is het tijd om actie te ondernemen. With The Rider In Mind staat voor jou klaar. Met één op één coaching of de online academy kun je aan de slag gaan met jouw mindset en planning en bouw je een toolbox met tools op die je kunt gebruiken om tot rust te leren komen en echt te gaan ontspannen.

Wil je meer over de balans in jouw leven lezen?

Bekijk dan de andere artikelen van With The Rider In Mind en help jezelf naar een leven vol energie, geluk en voldoening.